Hot News
Ce spun analistii rusi despre sanctiunile americane
09/05
Intre planuri si realitate
04/06

Lăcașurile de cult ale Moscovei: Mănăstirea Andronikov

Fosta manastire de calugari, Manastirea Andronikov adaposteste pe teritoriul ei cel mai vechi templu moscovit – Catedrala Spasski. Manastirea a fost fondata in 1357 de mitropolitul Aleksie, la trei ani dupa ce, in 1354, ar fi vazut moartea cu ochii, cand nava la bordul careia calatorea spre Constantinopol a fost cuprinsa de o furtuna foarte puternica. Cerand ajutor Celui de sus, mitropolitul a promis ca, daca va scapa, va construi o manastire la Moscova in numele sfantului sau a sarbatorii crestine din ziua in care va pune din nou piciorul pe pamant.

Mitropolitul si intreaga lui suita au fost salvati. Au ancorat la mal in ziua praznuirii Salvatorului lumii. Mitropolitul si-a tinut cuvantul si, la intoarcerea acasa, a dispus ridicarea manastirii. Initial, intregul complex – inclusiv catedrala – a fost facut din lemn, astfel ca, in 1368, a fost distrus aproape in totalitate de un incendiu devastator.

Sub forma sa actuala, catedrala Spasski a Manastirii Andronikov, a fost construita intre anii 1420-1427. Printre cei care au pictat interiorul lacasului de cult s-a numarat si celebrul pictor de icoane Andrei Rubliov.

In secolele 16-17,  manastirea a fost unul dintre centrele de transcriere a cartilor in limba rusa veche. In acelasi timp, dispunea de biblioteca proprie si de arhiva, ambele fiind insa mistuite de flacari in 1748. Opt ani mai tarziu, in jurul manastirii a fost ridicat un zid inalt de piatra, iar in locul vechii cloponite, a fost construita alta noua, de 73 de metri inaltime. In 1932, regimul sovietic a considerat clopotnita inutila si a daramat-o.

 

In 1812, manastirea a fost distrusa de trupele lui Napoleon si incendiata. Totusi, pana la mijlocul secolului al 19-lea, toate cladirile lacasalului au fost restaurate. S-a deschis o noua biblioteca si o noua arhiva.

Dupa revolutia din 1918, Manastirea Andronikov a fost desfiintata, calugarii alungati si intreaga proprietate confiscata, fiind transformata in primul lagar sovietic de concentrare. Apoi, pentru cativa ani, a fost adapost pentru copiii strazii. In 1930, manastirea a fost cedata uzinelor “Serp si molot” (Secera si ciocanul), care au amenajat aici un camin muncitoresc cu 200 de camere.

Supusa unor ample lucrari de restaurare dupa cel de-al doilea Razboi mondial, Manastirea Andronikov si-a recapat maretia de alta data, iar in 1960 pe teritoriul ei s-a deschis Muzeul Andrei Rubliov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940639