Hot News
Lăcașurile de cult ale Moscovei: Mănăstirea Andronikov
04/06
Povestea unei morti inscenate
04/06

Intre planuri si realitate

SONY DSC

Poate ajunge Rusia intre primele cinci economii ale lumii?

Expertii nu cred ca guvernul va reusi sa accelereze lucrurile intr-o Rusie impotmolita, astfel incat sa ajunga printre primele cinci economii ale lumii, cum doreste presedintele. In opinia lor, in perioada urmatoare cresterea se va mentine in limitele catorva procente. Pana una, alta, noul executiv trebuie sa elaboreze rapid un plan de actiuni pe sase ani, scrie publicatia Gazeta.ru.

Semnat de Vladimir Putin imediat dupa ceremonia de preluare a noului mandat, “decretul lunii mai” precizeaza ce trebuie sa realizeze Rusia pana in 2024. Printre altele sa intre in topul celor mai performante economii ale lumii, asigurand ritmuri de crestere peste cele mondiale, pastrand, in acelasi timp, stabilitate si o inflatie de maxim 4%.

Ulterior, Dmitri Medvedev, pastrat in functia de premier, i-a anuntat pe deputati ca pentru indeplinirea planurilor presedintelui ar fi nevoie de 25 trilioane de ruble, din care trebuie imediat gasite 8 miliarde. Consultati de Gazeta.ru, expertii s-au aratat neincrezatori in sansele concretizarii dorintelor prezidentiale. “Ar fi nevoie de o crestere de 5% pe an, in conditiile in care ritmul mediu mondial nu trece de 3,9%”, a comentat Vladimir Tihomirov, de la BKS Global Markets.

Anul trecut, PIB-ul Rusiei a progresat cu 1,5%, iar in 2018, conform prognozelor, va fi mai putin, de circa 1%, potrivit estimarilor economistului sef al Alfa-bank, Natalia Orlova. Expertul aminteste ca, in 2017, cresterea a fost sustinuta de investitiile in mari proiecte, precum constructia podului peste stramtoarea Kerci, a gazoductului “Forta Siberiei”, pregatirea Campionatului mondial de fotbal, etc. Finalizarea acestor proiecte poate antrena o scadere dramatica a fluxului de investitii.

Pe de alta parte, Valeri Mironov, directorul institutului “Centrul de dezvoltare”, spune ca avansul de 1,5% de anul trecut a fost sustinut inclusiv de sperantele legate de venirea la putere in SUA a lui Donald Trump si de eventualitatea suspendarii sanctiunilor impuse Rusiei. Cum atitudinea optimista nu s-a justificat, este posibil ca anul acesta cresterea sa fie de numai 0,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940506