Hot News
Blestemul petrolului
06/05
Flota Rusiei va primi dronele nucleare submarine “Poseidon”
08/05

Rusii se tem sa vorbeasca depre salariul lor

Curiozitatea vizavi de salariul cuiva este considerat, in numeroase tari, un comportament de prost gust.

Curiozitatea vizavi de salariul cuiva este considerat, in numeroase tari, un comportament de prost gust. Este insa un stat care distruge acest stereotip: in Norvegia, remuneratia oricarui cetatean poate fi aflat cu doar doua clikuri. Care este situatia in Rusia?

In primavara anului trecut, compania Mindbox, specializata in IT, a introdus un sistem inspirat din practicile folosite de fondatorul site-urilr Squarespace si a companiei de marketing SumAll, Dane Atkinson. Mergand mai departe de transparenta totala in activitatea profesionala, el a introdus deciziile colective – toate chestiunile legate de salariile noilor angajati, de bonusuri si cresterea lefurilor sunt discutate in prezenta tuturor, hotararile fiind luate cu majoritate de voturi. Asa se intampla acum si la Mindbox, firma fondata de Aleksandr Gornik. Printre altele, el a recunoscut ca se straduieste sa fie la curent cu cele mai moderne politici de management din lume, citind multe literatura de specialitate.

Gornik spune ca efectul schimarilor aduse a fost unul pozitiv: angajatii au inceput sa lucreze cu mai multa tragere de inima, profitul companiei a crescut cu aproape 30%, in timp ce fondul de salarii si cheltuieli de personal nu numai ca nu a crescut, dar s-a micsorat chiar.

Sunt insa si altfel de exemple. Astfel, fondatorul retelei de socializare pentru medici, “Doktor na rabote”, Stanislav Sajin, fan al romanului “Maverick: The Success Story Behind the World’s Most Unusual Workplace”, al scriitorului Ricardo Semler, a aplicat in compania sa elemente de management liber, inclusiv sistemul de salarii deschise. Dar a iesit altfel decat s-a asteptat din cauza mentalitatii ruse. Cand Sajin a anuntat ca prima oricarui lucrator a fi stabilita nu de sef, ci de colectivul in care el lucreaza, reactia a fost urata. “In Rusia, oamenii sunt mai fericiti daca traiesc mai bine deat vecinii”, ceea ce inseamna ca, dupa toate probabilitatile, activitatea firmei va fi blocata, practic, de plangeri privind salariile prea mari ale unora si altora.

 

Subscriind acestui punct de vedere, designerul Artemii Lebedev s-a vazut obligat sa ia si alte masuri, interzicand toturor angajatilor sai sa vorbeasca despre salarii. Cei care nu se supun vor fi dati afara. In opinia lui, tacerea impusa pe anumite subiecte delicate constituie unul dintre principalele secrete ca lucrurile sa mearga bine intr-un colectiv de creatie. “Daca vor dezvalui cu cat sunt platiti, totul se duce de rapa”, spune Lebedev, citat de publicatia Lenta.ru.

 

In general, expertii sunt convinsi ca in Rusia salariile transparente sunt, mai degraba, un fenomen izolat si ca societatea rusa este mai putin pregatita pentru o revolutie a transparentei decat SUA sau alte tari dezvoltate. De ce? Din cauza neincrederii. Iar greutatile economice determina scaderea gradului de incredere intre locuitorii unei tari. Se creaza, astfel, un cerc vicios: problemele economic nasc neincredere, iar neincrederea blocheaza, la randul ei, schimbari pozitive in societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940784