Hot News
Kudrin ar putea ridica statutul Curtii de Conturi
03/05
Abramovici, investitii de 3 miliarde de lire sterline, dar fara viza
05/05

Rusia, pregatita sa recupereze din SUA o jumatate de miliard de dolari

Conflictul comercial dintre Rusia si SUA intra intr-o noua faza. Ca raspuns la majorare taxelor de catre Washington, Moscova si-a anuntat intentia de a introduce tarife similare la importurile americane.

Rusia vrea sa introduca taxe in valoare de 537,6 milioane dolari la marfurile importate din Statele Unite, care insumeaza 3,16 miliarde de dolari, se precizeaza in documentul depus de Moscova la Organizatia Mondiala a Comertului (ONC). Masura poate fi considerata drept replica la decizia Casei Albe privind taxele instituite la otel si aluminiu, de 25% si, respectiv, 10%.

Moscova a indicat ca, anual, Rusia trimite in SUA otel de 1,512 miliarde dolari si aluminiu de 1,646 miliarde. Prin urmare, valoarea taxelor se va ridica, in cazul otelului, la 378,1 milioane de dolari si la 159,5 milioane dolari in cazul aliminiului. Cu alte cuvinte, din cauza tarifelor americane, metalurgistii rusi vor trebui sa plateasca pentru export 536 milioane dolari. In aceste conditii, Rusia vrea sa introduca taxeze marfurile americane cu o suma similara.

Potrivit datelor statistice, schimburile comerciale dintre SUA si Rusia s-au cifrat, anul trecut, la 23,1 miliarde de dolari. Rusia a exportat peste Ocean marfuri de 10,6 miliarde dolari si a important din SUA de 12,5 miliarde. Taxele vor viza produse cu o valoare totala de 3,16 miliarde dolari.

In structura exportului din SUA in Rusia, aproape o treime (3,6 miliarde de dolari) nu prea are legatura cu livrarile de marfuri, vizand plata de servicii, operatiuni financiare, dividende, etc, de aceea acest segment nu va fi vizat de masura americanilor. Alt capitol important se refera la autoturisme, utilaje si aparatura – in jur de 2,9 miliarde de dolari. “Aici se va concentra, dupa toate probabilitatile, principala forta a raspunsului dat de Moscova”, crede directorul grupului de expertiza Veta, Dmitri Jarski.

Daca va fi asa, “vor avea de suferit in primul rand intreprinderile rusesti, care vor inregistra o crestere a costurilor de productie, cu scaderea iminenta a productivitatii. Pentru a evita insa, trebuie introduse taxe cu adresa”, a apreciat specialistul. Dureros va fi in special pentru industria chimica “Multe dintre medicamentele comercializate in Rusia sunt produse de compania americana Novartis sau sub licenta ei si ar fi ciudat daca cetatenii vor fi nevoiti sa plateasca de trei ori mai mult pentru preparatele farmaceutice, ale caror componente vor fi taxate. Ar fi ca o lupta paradoxala a cetatenilor rusi cu economia SUA”, a estimat Jarski, citat de publicatia electronica Vzgliad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940957