Categories: EconomieRusia de azi

Kudrin ar putea ridica statutul Curtii de Conturi

Daca va accepta sefia Curtii de conturi, noua functie va fi pentru fostul ministru de finante, Aleksei Kudrin, o treapta in cariera politica, dar si o trecere in rezerva de cadre, ceea ce i-ar permite, peste trei-patru ani, sa pretinda la scaunul de premier, sunt de parere analistii consultati de RIA Novosti.

 

In opinia profesorului Vladimir Slatinov, Kudrin trebuia integrat in structurile puterii, pentru ca rolul lui de simplu premier neoficial, oricat de valoros ar fi, nu se mai potriveste contextului politic actual. Politologul aminteste ca, initial, numerosi analisti l-au plasat pe Kudrin in interiorul adminstratiei prezidentiale, dar o asemenea varianta ar fi fost posibila doar in cazul plecarii consilierului pe probleme economice, Andrei Belousov in guvern, ceea ce nu s-a intamplat.

 

“Doi ursi intr-un barlog ar fi fost complicat. In plus, Kudrin si Belousov au viziuni usor diferite: primul este mai degraba un liberal-institutionalist, al doilea – un conservator. Or, exista unor abordari diferite in cadrul unei singure adminstratii ar fi condus la o fragmentare inutila a administratiei”, a explicat profesorul Slatinov.

 

Expertul subliniaza ca, inca sub mandatul Tatianei Golikova, Curtea de conturi a incetat sa mai fie un loc de munca entru pensionari. In sfarsit, institutia si-a dobandit greutatea cuvenita, devenind un centru de audit al cheltuielilor bugetare. Avandu-l pe Kudrin in frunte, Curtea va spori ca insemnatate, crede interlocutorul agentiei RIA Novosti. In opinia lui, Kudrin “va incepe sa joace cu Putin in aceeasi echipa”.

 


Politologul Aleksandr Konkov arata, la randul sau, ca functia de presedinte al Curtii de conturi nu trebuie minimizata. “Pe de o parte, este un organ constitutional, iar pe de alta, este un organ de control parlamentar, pentru ca este format de parlament. Si, din acest punct de vedere, rolul Curtii este destul de ridicat, pentru ca realizeaza o interactiune cu toate verigile puterii”, considera analistul.

 

Potrivit spuselor sale, Daca Aleksei Kudrin va prelua conducerea Curtii, “vor asista la o noua interpretare data acestei institutii, plasata undeva in afara zonei politicului, deasupra manipularilor birocratice si situatiilor conflictuale, pentru ca societatea trebuie sa stie unde si cum sunt folositi banii ei”.

owner

Recent Posts

Militarii ruși au distrus un transport naval de muniție occidentală adusă în Ucraina

Militarii ruși au anunțat că a fost lovită o navă încărcată cu rachete și alte…

34 de minute ago

Un prezentator TV din Lituania a cerut să fie împușcații părinții pentru cântece rusești

Prezentatorul televiziunii publice lituaniene, Algis Ramanauskas, a venit cu ideea de a-i împușca pe părinții…

2 ore ago

Kusturica, despre filmul privind persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice

Filmul documentar „Oamenii lui Hristos. Vremurile noastre” despre persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC) trebuie…

20 de ore ago

La Vladivostok au început exercițiile navale ale Rusiei și Chinei

La Vladivostok au început exercițiile navale organizate de Rusia și China sub denumirea ”Beibu/Interacțiune-2024”. Manevrele…

20 de ore ago

Cosmonauții Roscosmos, record de ședere la bordul ISS

Cosmonauții corporației de stat Roscosmos, Oleg Kononenko și Nikolai Ciub, au stabilit un record de…

24 de ore ago

Alaudinov: Câte tancuri a avut armata Ucrainei când a atacat Regiunea Kursk

Alaudinov spune că Ucraina a folosit resurse importante pentru a ataca Regiunea Kursk, care însă…

o zi ago

This website uses cookies.